A Gearbox egyik társalapítója szerint a Duke Nukem Forever nem megérdemelten kapott olyan kritikákat és teszteredményeket, amiket kapott, egyszerűen nem tartja korrektnek őket.

Brian Martel a játék tízéves fejlesztési idejére hivatkozik, ezt tartja felelősnek azért, hogy a játék jelenleg a Metacritic szerint 49-54%-nál tart, ami gyakorlatilag egy nagy buktával egyenlő, már csak a lekvár hiányzik belőle. “Ha ma jelenne meg a Half-Life, eredeti formájában, ugyanazzal a mechanikával, mint anno, akkor vajon a sikere ugyanolyan lenne?” – kérdezte Martel az Eurogamernek adott interjújában.

Martel mindezzel azt kívánja mondani, hogy a Duke Nukem Forever igazából egy tízéves játék, ami eredeti formájában jelent meg, pontosan úgy, ahogy a 3D Realms anno ezt elképzelte. Szerinte a Gearbox csak lehetővé tette, hogy a játék megjelenjen, nem pedig elkészített azt, tehát a DNF nem a Gearbox játéka.

Meglehetősen gyengének tűnik ez a magyarázkodás, bízunk benne, hogy Martel sem gondolja ezt komolyan, csak egy rossz pillanatában buggyant ki mindez belőle, de ha tényleg így is gondolja, attól még a Duke Nukem Forever olyan játék marad, amilyen.