Az utóbbi hónapok teljesítménye, s az előfizetői szám egymillió alá történő csökkenését elnézve logikus lépés az, amire a BioWare elszánta magát: ősztől free-to-play, azaz ingyenesen játszható modellre vált a Star Wars: The Old Republic.

Az FTP modellt promotálandó, augusztustól 14,99 dollárért lehet megvásárolni a játékot (melyben egy havi előfizetési díj is benne foglaltatik). Minden létező és korábbi előfizető egy tisztességes mennyiségű játékon belüli pénzt kap, melyet mikrotranzakciókra költhet, ezzel szeretné megköszönni a BioWare a rajongók hűségét.

A BioWare Austin vezérigazgatója, Matthew Bromberg azt nyilatkozta, hogy a free-to-play modell lehetővé teszi majd a fejlesztők számára, hogy sokkal gyakrabban rukkoljanak elő új tartalommal. Hathetente újabb és újabb  tartalmakkal állnak elő, mint például a warzone vagy egy flashpoint.

A két rendszer, a fizetős és az ingyenes párhuzamosan működik egymás mellett egy ideig, a szolgáltatásra már előfizetők minden tartalomhoz korlátozások nélkül jutnak majd hozzá, míg a free-to-play modellben regisztrálók az ún. “clan coins”, azaz a játékon belüli valuta segítségével vásárolhatnak extra tartalmakat a játékhoz.