A PlayStation 4 megjelenésével sokakban felmerült az ötlet, hogy a jelenlegi konzoljuk, a PlayStation 3 eladásából némi pénzt az új konzol megvásárlására fordíthatnák. Az ötlet elsőre nem hangzik rosszul, azonban van öt okunk arra, hogy miért ne tegyék ezt.

1. Még mindig jelennek meg kizárólag a jelenlegi generációra játékok

Sokan azt gondolják, hogy az összes, a közeljövőben megjelenő játék már mindkét generációra tiszteletét teszi, holott, ez nem így van. Sőt, olyan népszerű címek, mint a Lightning Returns: Final Fantasy XIII, Dark Souls 2, és a  Castlevania: Lords of Shadow 2 vagy a Gran Turismo 5 csak néhány példa azokra a játékokra, melyek a közeljövőben jelennek meg, kizárólag jelenlegi platformokra.

 

2. A PlayStation Plus vélhetően a jövőben is számos ingyenes, jelenlegi generációs tartalmat kínál

Nézzünk szembe a realitással: korántsem mindenki engedheti meg magának, hogy minden játékot megvegyen, amit szeretne. A PlayStation Plus lehetőséget kínál arra, hogy olyan játékokhoz juthassunk, melyeket nem tudtunk anyagi okok miatt megvenni, vagy, amelyekre nem szántunk volna pénzt.

Még akkor is, ha néhány hét múlva itt a PlayStation 4, olyan játékokat kínál a szolgáltatás ingyen, min a Dragon’s Dogma: Dark Arisen PlayStation 3-ra. Kizárt dolog, hogy minden olyan játékkal játszott volna valaki – ha másért nem, hát időhiány miatt – amivel szeretett volna, s a Sony egészen biztosan törődni fog még a PlayStation 3 játékosaival.

3. Már megjelent játékokhoz még útban vannak jelentős DLC-k

Mielőtt elgondolkodnál azon, hogy eladd a PS3-ad, jussanak olyan címek az eszedbe, mint a The Last of Us, a Grand Theft Auto V, vagy a BioShock Infinite. Ezekre már készülőben vannak jelentős bővítmények, s elég kevés a remény arra, hogy a játékok PlayStation 4-es portja valaha is elkészül. Ezek a DLC-k tehát még jelentős játékélményt nyújthatnak, ami kimaradna, ha megszabadulnál a masinától.

4. Jelenleg a PS3 az egyetlen módja, hogy PS One és PS2 klasszikusokkal játszhass

Ha a PlayStation konzolok első két generációjával nőttél fel, akkor rengeteg PS1 és PS2 klasszikus lehet a digitális könyvtáradban, mint például a Final Fantasy VIII, Crash Bandicoot, Syphon Filter 2. Mivel sokan az eredeti konzoloktól már megszabadultak, jelenleg a PlayStation 3 az egyetlen módja, hogy ilyen játékokkal játszhass.

Sajnos a következő generációs konzolok, így a PlayStation 4 sem lesz visszafelé kompatibilis, és ezek a klasszikus címek nem kerülnek át automatikusan az új konzolra. Bár jó hír, hogy a Sony a Gaikai-on keresztül néhány nagy klasszikust elérhetővé kíván tenni PS4-re.

5.  Nincs DNLA, MP3 és audió CD támogatás egyelőre

A közelmúltban derült ki, hogy a PlayStation 4 nem támogatja majd a DNLA-t, MP3-at és az audió CD-ket, más szóval, nem fogsz tudni létrehozni médiaszervert, hogy videókat, zenéket és képeket ossz meg különböző eszközök között. Az új konzolon az egyetlen módja annak, hogy zenét hallgass az, hogy igénybe vedd a Sony fizetős, zenét streamelő szolgáltatását, a Music Unlimited-et.

A Sony Worldwide Studios elnöke, Shuhei Yoshida azonban bejelentette, hogy a fentiek okozta felháborodás miatt arra biztatja a fejlesztőket, hogy fontolják meg a fenti funkciók támogatását PS4-en is, azonban egészen biztos, hogy még jó időnek el kell telnie ahhoz, hogy mindez valóra is váljon.