Néhány éve a mozgásérzékelos kontrollerrel játszható videojáték még csak sci-fibe illo álom volt, azonban a Sony jóvoltából hamarosan megérkezik a PlayStation Move, mely egyes vélemények szerint forradalmasítja majd a konzoljátékok piacát.

Bár a Nintendo Wii Mote-ja már jó ideje a piacon van, az biztosnak látszik, hogy a Sony új kontrollere, s az azt nem sokkal követo Microsoft Kinect rendszere a konzoljátékok történetének meghatározó állomása lesz.

Az alábbiakban összegyujtöttük kérdés-felelet formájában mindazt, amit tudni érdemes a PlayStation Move-ról. Amennyiben valaki nem talál választ kérdésére, keressetek minket bátran, igyekszünk segíteni.

1. Mi a fene az a PlayStation Move?

A PlayStation Move egy vadonatúj kontroller a PlayStation 3 konzolokhoz, mely lehetové teszi a játékosoknak, hogy mozgáson keresztül irányítsák azt, ami a képernyon történik. Mozgasd a kezedben a kontrollert, és a játék a kijelzon ennek megfeleloen fog reagálni.

2. Hogy néz ki a rendszer?

Az egyik kezedben egy botszeruséget tartasz, aminek a végén egy világító buborék van (ezt hívják PlayStation Move-nak), s ezen kívül van egy másik, kicsit kisebb, buborék nélküli irányító, amit navigációs kontrollernek neveznek. Mindkét eszközön megtalalhatók a klasszikus PlayStation gombok, mivel néhány játékhoz csak a buborékos irányítót kell használni, azonban a navigációs kontrolleren található joystick és D-pad is. A Move irányítón, annak közepén található egy “Move” gomb, illetve a hátulján egy ravasz. Ezen kívül a klasszkius start és select gomb mindkét oldalon megtalálható. Habár a csomagnak nem része, ahhoz, hogy ez az egész muködjön szükség lesz a PlayStation Eye-ra, ami egy kamera, mely érzékeli és a konzolnak továbbítja a mozgásokat. Játéktól függoen az alábbi kombinációk képzelhetok el: Move és a navigációs kontroller, csak a Move, két Move.

3. Hogyan muködik?

A PlayStation Move már létezo, illetve új mozgásérzékelos technikát használ. A kontrollerbe számos szenzort építettek, mely a különbözo dolésszögeket érzékeli, illetve egy magnetométert, ami a sebességet, a forgást és a kontroller helyzetét közvetíti a konzol felé. Az annak végén található világító gömb a PlayStation Eye-nak teszi lehetové, hogy érzékelje a kontroller helyzetét a térben. Ahhoz, hogy ez muködjön, az Eye-nek széles látószög módban kell muködnie, azaz addig kell azt állítani, amíg a kék fény ki fel nem villan. A PlayStation Move-ot a PS3-mal a sztenderd kontroller kábellel kell szinkronizálni.

4. Mikortól lesz kapható?

A PlayStation Move Európában szeptember 15-tol lesz kapható.

5. Mennyibe fog kerülni?

Önmagában a PlayStation Move 49.99 dollárba (kb. 10-12 ezer forint) kerül majd. A navigációs kontroller önmagában 29.99 dollárért (kb. 6500-7000 forint) lesz kapható. Aki komplett rendszerre vágyik, 399 dollárért szerezheti be (kb. 88 ezer forint), amiért a PS3 alapgépet, a Move-ot, a PlayStation Eye-t és ráadásként a Sports Champions-t kapja.

6. Tényleg szükségem van a navigációs kontrollerre?

Szükség nem feltétlenül van rá, bal kezedben a klasszikus PS3 kontrollert is tarthatod. A bal analóg kar, az L1 és L2 gomb az, ami fontos, s ezek megtalálhatóak a sztenderd kontrolleren is.

7. Mennyiben kerülnek majd hozzá a játékok?

Errol még nem sokat lehet tudni, azonban a Sony szerint az elso játékok 39.99 dollárért (kb. 8800 forint) lesznek kaphatók. Mi azt gondoljuk, hogy ez csupán bevezeto ár.

8. Milyen játékokkal lesz kapható eloször?

Jónéhánnyal. SOCOM 4, EyePat, Start the Party stb. A Heavy Rain egy patch segítségével lesz kompatibilis az új rendszerrel. Az ido múlásával természetesen egyre több és több játék jelenik majd meg, amelyek kompatibilisek lesznek a Move-val.

9. A többi cég milyen játékokat fejleszt a rendszerhez?

Az E3-on 36 cég jelentette be, hogy dolgozik Move kompatibilis játékokon, olyan nevek, mint Capcom, Activision, Ubisoft, Konami, csakhogy a legnagyobbakat említsük.

10. Meg fogja ezt venni valaki?

A kérdés, hogy hol. Magyarországon átüto sikerre vélhetoen nem számíthat, azonban azokban az országokban, ahol a videójátékokra is jóval nagyobb a fizetoképes kereslet, vélhetoen erre is lesz érdeklodés.

11. Ha leejtem a Move-ot, el fog törni a világító gömb a végén?

Vélhetoen nem. Ez a gömb nem igazán ping-pong labdára, hanem inkább a bohóc orrára hasonlít. Összenyomod, és visszanyeri eredeti alakját. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy egy extrém erohatás ne tehetné tönkre.

12. Vibrál?

Naná!

13. Bármelyik PS3-mal muködik?

Igen, a PlayStation Move bármilyen PS3 konzollal muködik.

14. Kell hozzá elem?

Nem. A Move ugyanúgy muködik, mint a hagyományos kontroller: mini USB-USB kapcsolaton keresztül.

15. Szükségem lesz két PS Move-ra?

Talán. Jelenleg nehéz ezt megmondani, ugyanis kevés részlet látott még napvilágot ezekrol a játékokról. Az egyik elso ilyen, a Sports Champion két Move-ot használ, azonban egyel is lehet játszani, bár úgy kevésbé élvezetes. Úgyhogy erre a kérdésre most még nem lehet pontosan válaszolni.

16. A navigációs kontrolleren lesz gyorsulás- és nyomásérzékelo gomb?

Csupán az egyik lesz megtalálható rajta, a nyomásérzékelos gomb.

17. Hány Move-val lehet egyidejuleg játszani?

Maximum négy Move-ot lehet csatlakoztatni a PS3 konzolhoz.

18. A PS2 Eye Toy ugyanúgy megteszi, mint a PlayStation Eye?

Nem.

19. Van hangszóró, a PlayStation Move-ban?

Nincs.

20. Van lehetőség a balkezesek számára, hogy átprogramozzák a kontrollert?

Szerencsére igen.