Tegnap írtunk arról, hogy a Microsoft új tetszbe fogott bele, melyben egy új lemezformátummal kísérletezik. Ennél többet nem tudtunk mondani akkor, most már igen.

 A cél az, hogy mintegy 15%-kal növeljék a kapacitást, mely kb. 1 GB többlet adatot jelenthetne, amire nagy szükségük van a fejlesztőknek. Hiszitek vagy sem, erre a lépésre megint csak a kalózkodás miatt kényszerült a cég.

A Digital Foundry egy titkos, ám magas rangú fejlesztési forrásra hivatkozva megerősítette, hogy az Xbox 360 játékok sikeres teszt esetén a jövőben kb. 15%-kal nagyobb lemezen jelenhetnek meg. A jelenlegi legnagyobb elérhető adatmennyiség 6.8 GB egy korongon, annak ellenére, hogy a konzol a sztenderd 7.9 GB-os, dupla rétegű lemezt használja. A fennmaradó 1 GB hely gyakorlatilag egy videópartíció, melyen olyan biztonsági információkat tárolnak, melyek a kalózkodás miatt szükségesek.

A jövőben megjelenő játékok számára ez a 7 GB méret már nem elég, s most arról kellett döntenie a Microsoftnak, hogy vagy jelentősen csökkenti az 1 Gb-os videópartíció méretét, vagy úgy ahogy van, lekerül a lemezekről. A döntést meg is hozták, s egy harmadik verzió látszik befutónak: fejlesztésbe kezdtek, hogy megnövelhessék a lemezek méretét, ezért került sor arra a bizonyos tesztre.