A Sony kutatás-fejlesztési vezetője megerősítette, hogy a PlayStation Vita használható lesz a PS3 kontrollereként is, sőt, még egyéb funkciók is elérhetők lesznek általa.

A Nintendo biztosan nem örül ennek a bejelentésnek, ugyanis ezen új funkciók a Wii U sajátjai (lennének), így az új konzoljuk egyik méregfogát húzta most ki a Sony. A PS Vita mindenképp hamarabb jelenik meg, mint a Nintendo új konzolja, ezzel ismét a Sony nyer, és a Nintendo pedig bukik. Az információt Phil Rogers tudatta a világgal, egyúttal a Develop Conference részeként a PS3 és a Vita közötti kereszt kompatibilis játékot is bemutatott: a Wipeout és a Hustle Kings.

A PS3 a kompatibilitás révén adatokat küld a Vitának, melyet a kézikonzol megjelenít, ezzel párhuzamosan ki lehet használni majd a giroszkópot, a hátsó tapipadot és az érintőkijelzőt is az irányításhoz. A két rendszeren párhuzamosan futhatnak játékok, lehet szinkronizálni, s a két konzol remekül optimalizálja és osztja meg a teljesítményt. A Nintendo lényegében hasonló tulajdonságokat mutatott be az idei E3-on dagadó mellekkel, kérdéses, hogy ki tudnak-e még találni valami olyan extrát, amivel csak az új Wii büszkélkedhet majd.