Öröm az ürömben, hogy a PSN leállásnem érinti a játékosok trófeáit, a barátok listáját és a beállításokat, erősítette meg tegnap a Sony. Már ez is valami.

A közel két hete külső támadás áldozatául esett Playstation Network történetről sokadjára kell, hogy írjunk, de most legalább jó hírekkel szolgálhatunk. A trófeák érintetlenül keverednek ki a galibából, ezeket visszaállítja és szinkronizálja a Sony, és a PlayStation Plus mentések sem vesznek el. A rendszer április huszadika óta áll, s minden remény szerint május 3-án (jövő hét kedd) már ismét működhet, igaz, még csak részlegesen.

A Sony gondolkodik azon, hogyan fejezhetné ki a “rendkívül türelmes” játékosok irányába nagyra értékelését. A hackelés következtében 77 millió PSN fiók adatait lopták el, mint például lakcím, e-mail cím, jelszavak, melyek nem voltak titkosítva. Arra nem találtak bizonyítékot, hogy a játékosok bankkártya információit is lenyúlták volna, bár tegnap reggel egy biztonsági szakértő azt állította, hogy piti kiber bűnözők bizony próbálják megszerezni az ezen információkat tartalmazó listát (2.2 millió PSN tag).

Kevin Stevens, a TrendMicro online biztonsági szakértője azt mondta, hogy illegális fórumokon már árulják a bankkártyák információit a biztonsági kódjaikkal együtt. A Sony ez ellen tiltakozik s azt állítja, hogy a biztonsági kódokat nem tárolja a PSN. Stevens hozzátette, hogy ő maga nem látta ezt a listát, azaz, nem tudja megerősíteni, hogy ez tényleg igaz lenne.

Az Egyesült Királyságban a pénzügyi visszaélések megelőzéséért harcoló szervezet, a FFAUK azt nyilatkozta, hogy semmi szükség arra, hogy a játékosok letiltassák kártyáikat bankjuknál, “ebben a fázisban”.  Azonban hozzátették, hogy mindenki továbbra is tegye azt, amit alapból tenni kellene: figyelje a kivonatokat, s bármilyen szokatlan, a bankkártyájukkal kapcsolatos történések esetén egyeztessenek számlavezető bankjukkal.