Egy videojáték legfontosabb célja kétségkívül az, hogy szórakoztasson, s ha azt mondom, hogy a Saint’s Row: The Third egy szórakoztató játék, akkor meglehetősen alábecsülném a Volition munkáját.

Nem tagadom, a játék az idei évben az egyik legkiválóbb produktum volt, amit a kezembe vettem, s megkockáztatom, hogy a Saints Row harmadik része sok ponton felül is múlja azt a játékot, mely ezt a műfajt gyakorlatilag megteremtette: a Grand Theft Auto franchise-t.

A Saints Row: The Third búcsút int az első két rész helyszínének, Stilwater városának, ehelyett Steelport kitalált városában játszódik, ahol három rivális banda már osztozkodott a metropoliszon. De a Third Street Saints nem éri be a negyedik hellyel, s mi más is lehetne a fő feladatod a játékban, hogy a riválisok kipucolásán keresztül átvehesd az irányítást a város felett?

Sok mindent el lehet mondani a játékról, csak azt nem, hogy repetitív lenne, a végigjátszás során számos olyan kalandban lesz részed, amitől az eszed megáll! De haladjunk szépen sorban. A Saints Row: The Third egy látványos bankrablási kísérlettel indul, amikor csapatod, melynek vezére te leszel, megpróbálja kirabolni a Szindikátust, ami persze nem sikerül nekik.

A játék sajátos humorát jól mutatja, hogy a bankrablás kellős közepén a bankban ténfergő fiatal autogramot kér tőled. Elfognak, s a feladatod, hogy egy félig szétlőtt repülőgépből kiugorj, s épségben érj földet Steelwater városában.

A játék agyamentségét kiválóan tükrözi a rengeteg feladataid legelsője, a karaktergenerálás. Nem csupán nemet, de rasszt is választhatsz magadnak, s az igazi móka még csak ezután kezdődik. Gyakorlatilag tetőtől talpig egyedire szabhatod a banda vezérét, a legelképesztőbb kiegészítőket, ruhadarabokat, hajviseletet, arcszőrzetet pakolhatod magadra, s garantálom, hogy már ennél a résznél hülyére röhögöd magad.

E remek eszköznek köszönhető, hogy nem lesz két egyforma játékos, lesz, aki zombi hangon beszélő, kék bőrű szumó játékost generál, míg más koktélruhában díszelgő nőstény rókát  varázsol magából.

A testre szabhatóság óriási szereppel bír a játékban, s ez az, ami a Grand Theft Auto játékokat lepipálja: nem elég, hogy külsőd átszabhatod, ruhatáradat bővítheted gyakorlatilag a végtelenségig, a fegyvereidet is fejlesztheted, verdáidat tuningolhatod, s külsejüket és teljesítményüket abszolút a saját ízlésedhez igazíthatod. S mindezért még jutalmaz is a játék.

Nem csak saját magad, de a banda tagjait is testre szabhatod, te szabhatod meg, hogy mit viseljenek, te mondod meg, hogy milyen fegyvereik legyenek, milyen járművel járjanak, de még azt is, hogy hogyan szóljanak be a járókelőknek vagy a rivális banda tagjainak.

Bármilyen tevékenységet is választasz Steelportban, gyakorlatilag mindenért jutalmat kapsz, mely vagy készpénzben, vagy pedig tisztelet pontokban nyilvánul meg. Pénzen itt mindent megvehetsz, nem úgy, mint a való életben, komplett területeket, fegyvereket, fejlesztéseket, üzleteket, melyek további bevételt generálnak.

A tisztelet pontok ugyanúgy funkcionálnak, mint normális játékoknál a tapasztalati pontok: új képességek (rengeteg van belőle: zsebtolvajlás, gyorsabb futás, kétkezes fegyverek, gyorsabb regenerálódás, több muníció, körözöttségi szint csökkentése, sértetlenség zuhanás után stb.) vásárolhatók belőle. Olyan elmebeteg bónuszpontok is vannak a játékban, amikor azért kapsz jutalmat, mert ellenfeled éppen herén sikerült lőnöd (nuts bonus). Cool, nem igaz?

De a Saints Row: The Third azért is jutalmaz, ha épphogy elkerülsz egy ütközést járműveddel, de azért is, ha nem kerülöd el. Ha megízleled azt, hogy milyen, ha dől a lé, mániákusan fogod gyűjteni a zöld hasukat, s mindent megteszel azért, hogy az óránkénti bevételed maximalizáld. Tekintettel arra, hogy a fejlesztések helyenként meglehetősen drágák, lesz mire költened az így megszerzett zsetont.

Rengeteg járművel találkozhatsz a városban, fogsz vezetni motort, autót, tankot, helikoptert, meg gyakorlatilag mindent, amit akarsz, s készülj fel, hogy a rendőrautók pimasz gyorsan száguldoznak. Ha kirángatsz egy sofőrt a kormány mögül, aki mellett ül valaki, eldöntheted, hogy elindítod-e a túszeltérítő kihívást, melynek lényege, hogy megadott ideig menekülnöd kell az utassal, s törekedni arra, hogy autód ne álljon meg, mert akkor a túsz megszökik.

Ha sikeresen hajtod végre a feladatot, mi mást is kapnál érte, mint kemény dollárokat?! Mondani sem kell, hogy ne várj autentikus vezetési élményt, ellenben a járgányok jól irányíthatóak, s ha nagyon belelendülsz, rommá törheted őket, egyúttal magadat is. Minden jármű, ami mozog, megfelelő erőhatás ellenében törik, felrobban, szétesik, s erre azért is érdemes figyelned, mert a mesterséges intelligencia, ami a többi járművet irányítja, közel sem sikerült tökéletesre.

Annak érdekében, hogy minél többet szippanthass be ebből a sajátos miliőből, GPS-ed aktiválva az útvonalad nem csupán a mini térképen követheted, hanem (minő ötlet!) a kereszteződésekben neonszerű nyilak jelzik, hogy merre kell menned, mintha csak a Burnout versenyaszfaltján lennél. Hogy mindez realisztikus-e?

Egyáltalán nem, de ez senkit nem érdekel, ahelyett, hogy a mini térképed kéne állandóan figyelned, hogy merre is kell menned, a kijelző többi 95%-át is felfoghatod ez által, reagálhatsz az ott történtekre, vagy egyszerűen csak élvezheted a város és az emberek látványát.

Bizonyos küldetések teljesítésén keresztül elképesztő járművekhez juthatsz hozzá, ráadásul végtelen mennyiségben. Ha épp nincs kedved mást csinálni, ülj be egy F-69 VTOL-be, furikázz egy jót vele, törd rommá, majd menj szépen haza, menj a garázsban, és ismét ott lesz egy. De ugyanígy begyűjthetsz tankokat, helikoptereket, motorokat, minden, ami mozog, az a tiéd lehet ebben a világban.

Ha épp nem a fő történeti szálat van kedved játszani, számtalan más módon ütheted el az időt. Okostelefonodon keresztül hozzáférhetsz bérgyilkos küldetésekhez, autólopásos feladatokhoz, illetve van a játékban 30 kihívás is, olyan elborult célkitűzésekkel, mint például 500 gyalogos elütése.

Ne aggódj, ez közel fél óra száguldással és megannyi rendőrrel a nyakadban teljesíthető. Az extrém sportok kedvelői sem fognak unatkozni, itt is teljesíthetsz bázisugrásos feladatokat, annyi könnyítéssel, hogy leugrást követően te jelölöd ki azt a célpontot, ahova érve természetesen pénzt kapsz jutalmul.

Baromi jó móka a városból kipucolni az ellenséges bandákat, ilyen mellékküldetések is tucatjával találhatók a játékban. Sajnos, mivel a játék harcrendszere is arcade stílust képvisel, ezzel időnként meg fog gyűlni a bajod. Nem a fegyverarzenál gyenge, vagy a lőszer kevés, de helyenként nehéz megküzdeni a helikopterről rád célzó lézeres irányzékkal a tarkódon a veled szemben rád lövő több tucatnyi ellenféllel. Az sem túl nagy segítség, hogy a játékban bárkit élő pajzsként használhatsz magad előtt, s ha már nagyon unod a vele való simulást, egy mozdulattal véget vethetsz szenvedéseinek.

A Third Street Saints befolyását azzal is növelheted, ha felvásárolod a város ingatlanjait, ezek közül a legolcsóbb száz dollárért a tiéd lehet, a legdrágábbak pedig a csillagos eget verdesik. Szerencsére számtalan módon kereshetsz pénzt a játékban, melyek közül a legegyszerűbb mód, ha egy járókelőre fogod a fegyvert, s az szépen elhullatja magából a nála lévő készpénzt.

A Saints Row: The Third-ben az a legszebb, hogy az egész nem akar másnak látszani, mint egy hatalmas és folyamatos móka, bitang jó humorral, színes-szagos, pörgős akcióval. A játékot nem lehet, és nem is kell komolyan venni, pláne nem a való élethez hasonlítani. Ez a világ attól különleges, hogy nem realisztikus, és egy járókelő sem kapja fel a fejét, ha bomba nők egy szál tangában és harisnyatartóban járkálnak az utcán, uzzival a kezükben.

A játékba licencelt zenék, melyeket az autók rádióin keresztül szólaltathatsz meg, fantasztikusak, épp a háromszázadik gyalogost gázoltam el, amikor Johann Sebastian Bach csendült fel.  Hip-hop, rap, rock, elektronikus, mindenki megtalálja a maga számítását. Szintén elismerően kell szólni a szinkronról és a játék hangzásáról, rengeteget tesz ehhez az őrült ámokfutáshoz hozzá.

Sajnos a Saints Row: The Third a vége felé szétesik, a játéknak két befejezése is van, melyek közül mind a kettőt látnod kell. Az egyiktől eldobod az agyad, de a másiknak sajnos semmi értelme nincsen. Nem szeretnénk hamis illúziókat kelteni: ez a játék nem az a játék, amit a kiváló története miatt fogunk még oly sokáig emlegetni, viszont azon kevesek közé sorolnám, ahol a történet igazából nem is számít.

Igazolja ezt a játék felépítése: 15 és fél óra alatt játszottam végig a fő történeti szálat, a mellékküldetések közel felét csináltam meg, és még mindig csak 68%-on fejeztem be. Ahogy a kampány véget ér, még számtalan tennivaló akad majd Steelportban. A 100% teljesítéséhez pedig igen nagy türelemre lesz szükséged.

Nem véletlenül hagytam a végére a játék látványvilágát, hisz a Saints Row: The Third olyan játékélményt nyújt, amiben a grafika is csak másodlagos lenne, ha lenne mit szégyellnie. De nincs. Kétségtelen, hogy nem egy Rage-ről vagy Uncharted 3-ról van szó, az animációk szinte hibátlanok, viszont a karakterek textúrái helyenként hagynak kívánnivalót maguk után. Steelport vibráló, élénk színekkel bír, a lilás neonfény beragyogja a metropoliszt, az egész látványvilág kellemes, érdekes és kalandra csábító.

Egyetlen hiányérzetem van csak a játékkal kapcsolatban, ez pedig az, hogy a város helyenként élettelennek és csendesnek tűnt. Bár a dinamikus időjárás teszi szépen a dolgát, ha kell, ömlik, mintha dézsából öntenék, a nagy, nyílt világban akadnak olyan részek, melyekben a madár se jár.

A Saints Row: The Third teljes kampányát kooperatív módban is végigtolhatod online, vagy system linken keresztül, a küldetések némelyike természetüknél fogva nem társas játékra lett tervezve. Szerencsére az online játékban elért összes eredményed átvihetők az egyszemélyes kampányba.

A zombis játékok kedvelőinek ajánlom a játék ’Whored’ (szójáték, a whore eredetileg kurvát jelent, kiejtve azonban azonos a ’Horde’, azaz horda szóval), azaz horda módját, mely egyaránt játszható egyedül, illetve kooperatív módban system linkkel, vagy Live-on és PSN-en.

Természetesen, mint a neve is mutatja, a hullámokban rád törő ellenfeleket kell különböző eszközökkel lekaszabolnod, melyek között a nagy, lila gumi pénisztől kezdve a láncfűrészen át, a tankig minden, és még sok más is megtalálható. Mindezért pontok járnak, ha nem sikerül adott hullámot ép bőrrel túlélned, kezdheted az egészet elölről. Több mint vicces, érdemes kipróbálni, mert rendkívül szórakoztató.

ZÁRÓ GONDOLAT

A Saints Row: The Third egy órási, felnőtteknek szóló vidámpark, erőszakkal, szexszel, vérontással és perverzióval, s mivel nem veszi magát teljesen komolyan, arra kér, hogy te se vedd őt.Vétek kihagyni.