Korábban már lehetett hallani arról pletykákat, hogy a Steam-et üzemeltető Valve saját konzolt szeretne építeni az Apple-lel, de később ezt cáfolták. Most úgy tűnik, hogy a Valve mindezt egyedül készül meglépni.

Gabe Newell, a Video Game Awards falain belül nyilatkozott a Kotaku-nak, s árulta el, hogy a nappaliba szánt számítógépeket szeretnének piacra dobni, melyben természetesen integrálva lesz a digitális disztribúciós platform, a Steam.

A Valve már március óta dolgozik az egyelőre Steam Box néven futó gépen, amit a hardvergyártók számára mint prototípust szán a cég, melyen a Steam-en árult játékok minimálisan elfutnak. A cég azonban saját márkanév alatt is szeretne egy konzolt a piacra dobni.

A PC vs konzol harc évek óta borzolja a fórumuk látogatóinak idegzetét, és mi tagadás, a jelenlegi középkategóriás számítógépek teljesítményben már most is verik az Xbox 360 és PS3 konzolokat. Sokan a még mindig számítógépen játszók közül azzal érvelnek, hogy bár a PC már másodlagos platform, a legjobb minőségben adja vissza a videojátékok által nyújtott élményt.

A Valve és a Steam mindig is a PC-sek fellegvára volt, azonban azt felejti csak el Newell úr, hogy ha egy PC-alapú konzolt gyárt, az már nem PC lesz, hanem ugyanúgy konzol, mint a következő generációs Xbox és PlayStation. Ezáltal a kukába kerül minden olyan érv, melyet a PC-s játékosok mellüket döngetve ordibálnak a mai napig a konzolokkal szemben.

Nagyon valószínű, hogy a Valve-nál ez egy kényszerlépés arra, hogy felvegyék a versenyt a Windows 8 beépített szoftveráruházával, s ne hagyják, hogy a jelenleg 50 millió regisztrált Steam-felhasználó egy része is átpártoljon a riválishoz.