A Konami siker horror szériája, az idegeket borzoló Silent Hill visszatér. Sajátos hangulata és kevésbé pörgős játékmenete ellenére játékosok millióit hódította már meg. Lássuk, mit tartogat számunkra a Silent Hill: Downpour.

Teljesen új szereplővel tér vissza a Silent Hill sorozat, a lassan kúszó sötétség apránként őrli fel annak az idegeit, aki Silent Hill kapuin belülre teszi a lábát. Horrorisztikus látomások, közvetlen életveszély minden percben, ez az, amivel újdonsült hősünk, Murphy szembesül kalandjai során.

A Silent Hill: Downpour-ban döntéseinknek sokkal nagyobb súlya lesz, mint bármikor korábban, gyakorlatilag életről és halálról dönthet a játékos közvetlenül. Ha épp úgy gondolja, megmenthet egy sziklán lecsüngő rendőrt például, de ha úgy tetszik neki, a halálba is küldheti. Igen ám, de mindennek súlyos ára is lesz, mind az aktuális eseményekre, mind pedig a játék végkifejletére rányomja bélyegét a játékstílus. A sorsod a saját kezedben lesz.

A főhőst, Murphy-t, aki teljesen új szereplő a sorozatban külső nézetből irányíthatod majd. Én kifejezetten örülök annak, hogy Murphy sorsa nem kapcsolódik egyetlen korábbi szereplőhöz sem, bár utalások lesznek a korábbi részekre. Ez azárt jó hír, mert aki a korábbi részekkel még nem játszott, és teljesen új számára a Silent Hill játékélmény, ugyanúgy élvezetét leli majd a játékban, mint az, aki az összes korábbi résszel cidriztette az idegeit. Lesz a játékban egy olyan technikai megoldás is, mellyel a fejlesztők azoknak akarnak “hízelegni”, akik korábban játszottak már a sorozattal, nevezetesen, időnként a kamera majd átvált a klasszikus nézetre.

Amikor Murphy elindul rémisztő kalandjára, az első ember, akivel találkozik, egy öregecske postás. Épp a főúton sétál, amikor meglát egy pickup-ot, s sejtelme sincs arról, hogy a postás ott kolbászol a környezetében. Épp azt ecseteli Murphy-nek, hogy nem lehet kijutni a városból, ömlik az eső, az utak járhatatlanok, az egyetlen esély a libegő használata, amit ő nem ajánl, ugyanis legutóbb egy randa baleset történt ott. Ezzel a postás el is tűnik.

Ezt követően útja egy étterembe vezet, melynek ablakai be vannak deszkázva, mosatlan edények mindenhol belül, látszik, hogy régóta nem járt egy árva lélek sem odabent. Szivárgó gáz szagát érezni, mire Murphy a szag forrása után ered, amit meg is talál, és eltekeri a gázcsapot. Abban a pillanatban lángba borul a környezete, s az automata oltórendszer aktiválódik. Murphy-n urrá lesz a félelem, a szobába víz áramlik be, a falak eltorzulnak, maga sem tudja, hogy álmodik vagy ébren van. Silent Hill terrorja elkezdődik.

Murphy ösztönei nagyon rosszat súgnak, útja az emeletre vezet, amit teljesen elborít a gomolygó füst. Elönti a félelem, és rohanni kezd, mögötte a lámpák sorra kapcsolódnak le, a plafonon víz hullámzik, a falak összecsúsznak, a szoba az oldalára dől, s Murphy mentheteltnenül csúszik lefelé a padlón, majd hatalmas puffanással földet ér valahol egy vörös szőnyegen. Silent Hill-t elborította az téboly …

Nem sok minden lesz, amire Murphy a játékban hagyatkozhat. Magával viszin naplóját, melybe folyamatosan jegyzetel a körülötte történő eseményekről. Természetesen lesz egy térkép is nála, fegyver azonban mindig csak egy, amiből idővel elfogy a skuló. Nem is lesz szüksége rá, mert természetfeletti erőkkel kell felvennie a harcot, nem pedig a helyi mészárosként halomra lőni a körülötte lévőket. A játékban fő szerepet a félelem és rettegés kapja, mely mindent áthitat, áthatol a falakon, beissza magát a padlóba és Murphy bőre alá kúszik. Aki túl sok akcióra számít, az csalódni fog, ugyanis a játékban nem ezé lesz a főszerep. Sőt, akkor is, amikor valakivel birokra kell kelni, a képernyőn megjelenő gombok nyomkodásával likvidálni lehet az ellenfelet, azaz, túlzott harci készségre és ügyességre nem lesz szükség.

Érdekesség, hogy a játék egy cseh studióban, a Vatra Games-nél készül. A staff egy része teljesen újonc a játék fejlesztésben, másik része pedig az Illsuion Softworks volt embereiből áll. A Konami azonban rajtuk tarja a szemét, s gondoskodik arról, hogy a Silent Hill: Downpour hozza azt a minőséget, melyet a franchise-tól bárki is elvár.