Tavaly már szemtanúi lehettünk egy markáns szabadalmi vitának, akkor a PlayStation 3 került embargó alá, s heteken keresztül nem érkezett szállítmány Európába. Most, egy hasonló vita miatt az Xbox 360 kereskedelme van veszélyben.

A Motorola pert nyert a Microsofttal szemben, az Amerikai Nemzetközi Kereskedelmi és Iparkamara a WiFi és a H.264 szabványokkal kapcsolatban hozott döntést a Motorola javára. melynek következtében a németországi és az amerikai import lakat alá kerülhet, azaz, nem érkezhet Xbox 360 szállítmány a két országba.

A következő forduló augusztusban várható a fellebbviteli bíróságon, s a redmondi cég bízik abban, hogy az az ő javukra ítél, ugyanis ellenkező esetben tetemes summát, évi 4 milliárd (!) dollárt fizethetne a Microsoft a Motorola javára.

Reméljük, hogy a két cégnek sikerülni fog peren kívül megegyezni, tavaly ugyanis egy hasonló eset már borzolta a videojáték-ipar kedélyeit: akkor az LG nyert meg hasonló indítványt a Sony ellen, s hetekig PS3 nélkül maradt Európa. Végül peren kívül egyezett meg a két fél.