Soha nem jártam Ibizán vagy a Hawaii szigeteken, azonban a Test Drive Unlimited 2-ben úgy ábrázolják őket, ahogy azt elképzeltem. A játékban mindent a saját tempód szerint tehetsz. Hogy egy versenyautós játékról van szó ? Az nem számít.

A Test Drive Unlimited 2 egyik erőssége, hogy megfelelően ötvözi a versenyzést az egyéb szabadidős tevékenységekkel, s mindezt csodálatos környezetben. Az Eden Games kezei alatt készült játék egy olyan nyíltterű verseny, mely megfelelően kombinálja az online versenyeket, az egyjátékos mód megmérettetéseit és a felfedezést.

Bár bizonyos játékok, mint például a Burnout Paradise korábban már megvalósították ezt, sőt, akár azt is mondhatom, jobban is, azonban ami a TDU 2-t különössé teszi az két dolog: a helyszínek és a szintlépések kombinációja.

Tapasztalati pontok gyűjthetők a Social (barátok szerzése, mások elleni verseny, klubokba történő belépés), Discovery, (az összes út megtalálása, speckó helyszínek lencsevégre kapása, az összes roncs megtalálása), Competition (versenyek és kihívások teljesítése) és Collection (autók, házak, ruhák és bútorok vásárlása) módokban, melyek összesített eredménye adja a végső helyezést a játékban.

A négy kategória jól elkülönül, mégis kapcsolatban vannak egymással, sőt, egymásba épülnek. Például, ha új utakra lelsz, vagy gyártó specifikus upgrade boltot találsz, azért Discovery pont jár. Azonban a szigetek felfedezése által vehetsz részt versenyeken is, és állíthatod össze saját flottádat, amiért viszont Collection pont a jutalmad.

Ha valami, akkor a Discovery kategória túlontúl is fontos. Néhány alkalommal azt éreztem a játékban, hogy az mintha taszigálna afelé, hogy autózzak a szigeteken körbe, pusztán azért, hogy egy upgrade boltra leljek, vagy megtaláljak egy pólót. Ugyanakkor meg az volt az érzésem, ha sikerrel jártam, nem volt elég Discovery pont a jutalmam. Azonban amikor már kicsit untam ezt a játék felépítést, mindig találtam a fémdetektorommal egy roncsot, ami online játékra csábított, vagy pedig fotós küldetésre, és ismét szórakoztatónak találtam a játékot.

Maguk a szigetek is remek gyógyírnek bizonyultak akkor, amikor belefáradtam a játékban. Nem csupán azért, mert a környezet gyönyörű, hanem azért, mert kiváló terepet biztosít a versenyzéshez. A rendes utak kevésbé szélesek, sőt, időnként még szembe forgalom is van, s az út mentén számos jelzés veszélyre figyelmeztet. Nagyon fontos a játékban az időzítés, egyáltalán nem mindegy, mikor vágsz bele egy versenybe. Többször voltam úgy, hogy inkább megvártam a következő nappalt, csak hogy ne szürkületkor kelljen rajthoz állni, és bizony sokkal könnyebb volt a verseny.

 S akkor most az autókról. Különböző küldetésekhez különböző autókat érdemes választani. Az off-road barangolásokhoz kiválóan alkalmasak az új SUV verdák. Ha elérted a megfelelő szintet, klub autók és exkluzív autók lehetnek a jutalmaid, mint például a McLaren MP4-12C, Gumpert Apollo, Aston Martin One-77 és James Bond autója, az Aston Martin DBS. A járgányok jól vezethetők, kellemes vezetési élményt nyújtanak, könnyen meg lehet szokni őket.

Aki a közösségi élményre bukik, lesz bőven tennivalója. Azon túl, hogy barátaiddal versenyezhetsz, beülhetsz autóikba, körbenézhetsz a házaiban, gyakorlatilag megnézheted, hogy mit is csinál a szigeteken. Igen, a versenyzésen túl a szociális élet nagy szerepet kap a játékban, partik, bemutatók, luxusházak, mindez elérhetővé válik, ha elég menő vagy, és van elég pénzed.

Sajnos azonban a dögös környezetben túl sok az olyan verseny, amiből hiányzik gyakorlatilag a nehézség. Maguk az utak keményebb ellenfelek, mint az AI. Néhány versenytől eltekintve, mint például a sziget körüli hajsza, a sebességmérő kamerás bulik, vagy pedig az online Follow the Leader verseny a Competition megmérettetéseiből hiányzik a spiritusz.

Bár a Test Drive Unlimited 2-nek vannak komoly hiányosságai, ezt viszonylag jól egyensúlyozza az a számtalan tennivaló és funkció, ami miatt a kettő olyan kombinációt alkot, mely a játékot többé teszi, pusztán unalmas vakációzásnál.

ZÁRÓ GONDOLAT

A Test Drive Unlimited 2 nem a hardcore versenyzőknek lesz kedvenc játéka, azonban a remek környezet, és a számos közösségi funkció kellemes szórakozást biztosít a játékot megvásárlóknak.