A Konzol Center a tesztelt játékokat egy 10-es skálán osztályozza. Véleményünk szerint ez elegendő ahhoz, hogy a játékok közötti minőségbeli különbséget jól érzékeltessük. Az osztályzatok jelentés a következő:

10/10Mestermű (pl. Bloodborne)
9/10Kiváló (pl. The Witcher 3: Wild Hunt)
8/10Nagyon jó (pl. Rise of the Tomb Raider)
7/10Jó (pl. Dragon Age: Inquisition)
6/10Átlagon felüli (pl. Mafia III)
5/10Átlagos (pl. Assassin’s Creed: The Ezio Collection)
4/10Átlag alatti (pl. Aragami)
3/10Rossz (pl. Hunted: The Demon’s Forge)
2/10Elképesztően rossz (pl. Duke Nukem Forever)
1/10Gyalázatos (pl. Rogue Warrior)

 

Az alábbiakban kérdezz felelek formájában szeretnénk a fenti értékeléseket árnyalni.

 

Hogyan választjátok ki tesztelésre a játékokat?

A válasz egyszerű: azokat a játékokat teszteljük, melyekre kíváncsiak vagyunk, melyek érdekelnek bennünket. Akár a minőség miatt, akár az olvasók várakozása miatt, akár a játék jó híre miatt.

 

Mi az értékelés fő szempontja?

Csupán egyetlen célunk van tesztjeinkkel: olvasóinknak szeretnénk segítséget nyújtani abban, hogy el tudják dönteni, mire is költsék a nehezen megkeresett forintjaikat. Azaz, a játékot abból a szempontból vizsgáljuk, hogy ár/érték arányban mennyire tartalmas, látványos, izgalmas és kellően hosszú szórakozást nyújt. Ezek a következők:

  • történet (amennyiben van)
  • grafika és látványvilág
  • irányíthatóság és fizika
  • zene és szinkron, a hangok minősége
  • technikai megvalósítás, esetleges bug-ok
  • prezentáció
  • újrajátszhatóság

 

A 10/10-es értékelés azt jelenti, hogy a játék tökéletes?

Nem, azonban ha egy játék 10 pontot kap, az annyit tesz, hogy párját ritkító, csak kivételesen ritkán fordul elő, s hogy azt mindenkinek fenntartások nélkül ajánljuk.

 

Kaphat fél pontot is egy játék?

Igen. Akármennyire is próbáljuk a játékot a lehető legátfogóbb módon értékelni, előfordul, hogy két osztályzat között nem tudunk dönteni, ilyenkor kaphat egy játék a kettő között (p. 8.5 pont) értékelést.

Abban biztos lehetsz viszont, hogy nálunk nem fogsz látni például 7.6-os értékelést, ugyanis az öt tizednél kisebb felosztást komolytalannak, és nehezen indokolhatónak tartjuk.

 

Van olyan, hogy egy játék 0 pontot kap?

Eddig még nem fordult elő, ezt egyetlen esetben tudjuk elképzelni, ha a játék szó szerint játszhatatlan (azaz, olyan technikai problémával küszködik, ami nem teszi lehetővé a játékot).

 

Változhat egy játék értékelése a közzététel után?

Közzététel után nem változtatjuk meg egy játék értékelését. Akkor sem, ha a megjelenést követően akár fél-, egy év elteltével újra elővesszük a játékot, s ez alkalommal már más érzéseket vált ki belőlünk. Úgy gondoljuk, hogy ez természetes.

 

Figyelembe veszitek az értékelés során azt, hogy milyen évet is írunk?

Nagyon is. Tekintettel arra, hogy a technológia, a fejlesztői környezet folyamatosan fejlődik, a játékok megszerzett pontjai évről évre inflálódnak. Azaz, a jelenben egy 9-es értékeléshez sokkal többet kell nyújtania egy játéknak, mint mondjuk két évvel ezelőtt.

 

Játék kiadó/forgalmazó vagyok, mit tegyek, ha szeretném, ha tesztelnétek egy játékot?

Kérjük, vedd fel velünk a kapcsolatot, azonban itt jelezzük, hogy bármilyen formában szponzorált értékelés közzétételéhez más oldalt kell keresned.