A The Darkness 2-ben a játékos Jackie Estacado bőrébe bújhatnak, aki az ősi és könyörtelen The Darkness alakulat tagja. A játék a Top Cow Production természetfeletti horror képregénysorozatából készült.

A Darkness képregénysorozat bár nem ért el soha akkora sikereket, mint például a Batman vagy a Superman, azonban markáns rajongótáborral rendelkezik, s az évek során rengeteg grafikus merített belőle. A képregényből készült játék már négy éve jelent meg, s bár szerény sikereket ért el, mégis sikerült kultjátékká válnia, leginkább a hangulata miatt.

Időközben a játék új fejlesztőt kapott, a Starbreeze helyett a Digital Extremes dolgozik a The Darkness 2-n, s természetesen az azóta eltelt idő a történetet sem hagyta érintetlenül. Két év telt el azóta, hogy Jackie Esracado, aki most már a Frachetti család Don-ja, a sötétséget felhasználva leszámolt azokkal, akik a barátnője haláláért voltak felelősek. Azóta pazar életet él, éttermekben múlatja az időt különböző nőivel, a pénz és a hatalom miatt mindenki a lábai előtt hever. Mindaddig, amíg egy fehér mikrobusz bele nem rohan abba az étterembe, ahol Jackie éppen vacsoráját fogyasztja. Innentől kezdve minden megváltozik.

A mikrobuszból egy csapat öltönyös verőlegény rohan ki, s a küzdelemben Jackie egyik lába leszakad, életét csak a testőre menti meg, akit később csúnyán lekaszálnak egy sorozattal. A rivális család csőcselékje már a kezében érzi a győzelmet, amikor Jackienek nem marad más választása, mint az, hogy utolsó aduját vegye elő. Ez pedig nem más, mint a testében lakózó Sötétség, egy kéretlen démon, aki mindig megvédi és segíti Jackiet, amíg az él. Most sem lesz ez másképp, Jackie testéből két csáp tör elő, hiányzó lába a sötétségből újraalakul, és kezdődhet a csetepaté.

A játékmenetben ezen a téren lesz igazán nagy újítás, ugyanis az előző részben a Sötétség által biztosított lehetőségeket Jackie korlátozottan, időnként csak helyhez kötve tudta használni, addig ezek szerves részei a játéknak, egymással szimbiózisban élnek. Ha valaki konzolok játszik majd, a két ravasszal irányítja a fegyvereket, a felettük lévő két gombbal pedig a csápokat. Utóbbi bármikor bevethető, s gsakorlatilag azt jelenti, hogy négy fegyvert lehet majd egyidejűleg használni. A The Darkness 2 szakít a klasszikus FPS keretekkel, a játékmenet lehetőséget ad a játékos számára hogy felkapjon, összezúzzon és ellenfeleire dobáljon tárgyakat a démoni képességeivel, miközben két fegyverrel is tüzel egyszerre. A játékban a sötétség és a fény különös szerepet kap, melyet a csavaros történetbe remekül integráltak a fejlesztők. A látványvilágot a noire technika teszi egyedivé, mely hű marad képregényes gyökereihez. A játék agressziója is fokozódik, a csápokkal brutális kivégző mozdulatokra leszünk képesek, egyetlen mozdulattal téphetjük például ketté ellenfeleinket.

A Sötétség uralta lénye következtében Jackie a fényben nem érzi jól magát, ha lámpa világít rá, a csápok visszahúzódnak, a látása elhomályosodik, s a Sötétség motyogva átkozza a fényt. Éppen ezért a lámpák kilövöldözgetése fontos szerepet kap majd. Bár Jackie és a Sötétség szorosan összetartoznak, a kapcsolatuk messze nem felhőtlen, ez magában a történetben is megjelenik majd, melyet a lehető legőrültebbre terveztek.

A The Darkness 2 nagyot léphet előre elődjéhez képest, a játékból látott képek is videók ígéretesnek tűnnek, a számos újítás pedig a játéknak csak a javára válhat. Akik kedvelték az első részt, biztosan fogják ezt is, bár a 2K Games célja, hogy sokkal szélesebb közönséget szippantson be a Sötétség, mint ahogy azt az első részben tette.