Bevallom őszintén, mindig nagy rajongója voltam a tenisznek, de valahogy a játékok nem közelítették meg az általam várt színvonalat, hangulatot. Lehet, hogy csak én voltam túlságosan szigorú, de a Top Spin 4. része minden vágyam felülmúlta.

Egy kis visszatekintés

A Top Spin eredetileg kizárólag Xbox-ra jelent meg még 2003-ban. Majd az exkluzivitását elvesztve megjelent PC-re és PS2-re, amiben már Roger Federer is játszható karakter lett (azóta a sorozat legerősebb játszható karaktere). 2006-ban következett a Top Spin 2, ami PC-re és Xbox 360-ra tette tiszteletét.

A PlayStation-t valamiért kihagyták a jóból. 2008-ban megjelent a sorozat 3. epizódja, amely már multi platform lett, emellett kapott egy új irányítás rendszert, ami a kezdőknek kicsit nehézkes, de viszonylag közel áll a valósághoz.

Térjünk is vissza a jelenbe. 2011. június 27-ét írunk és hivatalosan 3 hónapja és 9 napja került boltokba a legújabb tenisz csoda. Huszonöt teniszező közül válogathatunk kedvünk szerint, lazán mindenféle szívfájdalom nélkül ki merem jelenteni, hogy jelenleg ez a legütősebb karakter összeválogatás – egy két nevet hiányolok, mint pl. Robin Söderling, Gael Monfils, David Ferrer és Tomáš Berdych.

Férfi mezőny (ATP)

Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovic, James Blake, Andy Murray, Nikolay Davydenko, Andy Roddick, Gilles Simon, Bernard Tomic, Stanislas Wawrinka.

Női mezőny (WTA)

Eugenie Bouchard, Ana Ivanovic, Jelena Jankovic, Dinara Safina, Serena Williams, Caroline Wozniacki, Vera Zvonareva.

Legendák

Andre Agassi, Boris Becker, Bjorn Borg, Michael Chang, Jim Courier, Ivan Lendl, Patrick Rafter, Pete Sampras.

A menüről néhány gondolat: letisztult, designos, modern. Ha a főmenüben járunk, ezeket láthatjuk: Game Modes, PlayStation.Network, Player Zone, Unlock Overview, Options. Most egy kicsit részletesebben a Game Modesról. Itt játszhatunk tét nélküli mérkőzéseket, vagy saját teniszezőnket a csúcsra vihetjük. Megtalálhatjuk itt még a King of the Court-ot, illetve a Top Spin Academy-t, ami néhányunknak biztosan ismerős lehet.

Előbbinek annyi a lényege, hogy kiválasztunk négy darab versenyzőt és egy arénát, ha ezek megvannak, utána azt kell megadnunk, hogy milyen hosszúságú meccset szeretnénk lenyomni (3-5-7 pontosat) és azt, hogy hány mérkőzést kelljen a kupához megnyerni. (3-5-7-10-15-20). Egy pár pillanatnyi töltés után már is kezdhetjük darálni a mezőnyt.

Ha jól megfigyeljük, az összhatás teljesen olyan lehet, mintha csarnokban, arénában ülnénk, játszanánk, vagy egyéb feladatot végeznénk. A fedett helységet azonnal kiszúrjuk, eszméletlen jó hangzása van – nekem bejött -, a bemondó ürge is tökéletesen illik ehhez, bár a vonalbírók hangjáról ugyanezt már nem tudom elmondani.

Nem tudomm ki találhatta ki, hogy a vonalbírónak olyan infrahangja legyen, amitől még a denevér legvadabb álmából is felébredjen – szerencsénkre, az illető úriembert / hölgyet ritkán hallhatjuk, de egy idő után iszonyat idegesítő tud lenni. Az új technológia, amit használtak az animációk felvételénél, azt kell, hogy mondjam bevált.

Bizonyos ütések ijesztően hitelesnek tűnnek. Nem túlzok, ha azt mondom, hogy jelenleg ez a legjobb mozgásokkal felszerelt teniszjáték a piacon. Az egyedi mozgásokért, gesztusokért a Signature Style felel.

Ha ez még nem elég, létrehozhatjuk saját Federer-ünket / Serena Williams-ünket. Ha elkészültünk a karakterünkkel, akkor útba is indíthatjuk a következő nagy tenisz sztárt, aki egy napon mindenkit letaszít majd a trónról. A karrier mód számtalan izgalmas momentummal rendelkezik, lehet saját edzőnk, aki majd az idő előre haladtával egyre jobb lesz és sokkal több pontot fog adni azokért a feladatokért, amiért mondjuk egy ezüst rangú adna.

ZÁRÓ GONDOLAT

Mindent összevetve, ez egy nagyon ütős darabra sikerült, bár a sólyomszem hiánya hatalmas sebet ejt a játékon. Aki kezébe veszi a Top Spin 4-et, nem kétséges, hogy nem akarja letenni majd, mert jelenleg nincs jobb tenisz szimulátor a piacon.