A Transformers mesék és képregények részesei lehetünk a robotok polgárháborújának kirobbanásának, az Álcák és Autobotok harcának. A történetről olyan dolgokat is megtudhatunk, melyet ezelőtt sehol sem hallhattunk.

A rendkívül gonosz álcavezér Megatron áll a bonyodalmak középpontjában, akit megbabonáznak a Dark Energon nevezetű misztikus erőről szóló históriák.  Megatront az sem érdekli, hogy saját érdekében az egész bolygót a pusztulás szélére sodorja.

A játék keretein belül az Activision vissza akart térni az alapokhoz, s ehhez hívta segítségül a High Moon Studios fejlesztőit, s gyakorlatilag szabad kezet adtak nekik, hogy a Transformers univerzumot újraépítsék.

A bevezető videót követően rögtön a főmenüben találjuk magunkat, ahol a szokásos opciókat találhatjuk, semmi csilivilit, vagy extrát ne várjunk tőle. Szép, letisztult kezelőfelület. A single player módban mind az Álcák, mind pedig az Autobotok szemszögéből játszhatunk. A nehézségi szint beállítása után saját robotot lehet választani. Indulásként mindkét oldalon 3-3 közül választhatunk, azonban, ahogy haladunk előre a történetben, számuk nőni fog.

Az irányítás nem okoz semmi nehézséget, még akkor sem, ha járművé alakulunk, ami egyébként nem kötelező. Azonban a kampány bizonyos pontjain ezt nem kerülhetjük el. A pályákon szanaszét találhatunk dobozokat, ezekből munícióhoz és életerőhöz juthatunk, ha szerencsénk van, akkor nagy hatótávolságú fegyverekre is bukkanhatunk.

Ami a grafikát illeti, az Unreal motor jól ketyeg a játék alatt, azonban helyenként textúra problémákat szúrhat ki a figyelmesebb játékos, van aki észre sem veszi majd őket. Sokkal nagyobb baj az, hogy rettenetes bug-ok vannak a játékban, mintha a motor időnként gellert kapna. A játék egyik legnagyobb gyengesége ez.

A játékmenet azonban hagy némi kívánnivalót maga után. Az egyik legnagyobb problémám ezzel kapcsolatban az volt, hogy egyszerűen néhány óra után meguntam az állandó nyomulást, lövöldözést, repkedést, bosszantóan monotonná válik a játék.

Ez nem mindenkinek jelent gondot, ugyanis a játékban hatalmas, mondhatni monumentális harcok vannak, azonban én többet várok egy játéktól. Ráadásul, a fejlesztők a játék első felében majd’ minden poént lelőnek, az egyedüli vigasz a boss harcok, amik azért néha megizzasztottak.

Szerencsére minden nagyobb lélegzetvételű epizód elején megválaszthatjuk, hogy kivel akarunk harcba szállni, ez visz némi változatosságot a játékba. Alapvetően egy három részes csapat egyik tagja vagyunk. A 3 fős csapat a multiplayer mód szempontjából is fontos, ugyanis is nem csak egymásra lehet lövöldözni a CTF, TDM stb. módokban, hanem co-op módban is végigjátszhatjuk a fő sztorit egy barátunkkal.

A látványvilágra nem lehet panasz, a War for Cybertron remekül képezi le a robotlét hangulatát, a fémes, lőportól bűzlő, állandóan feszült világot. Azonban ezt túl sokáig újrajátszás nélkül nem élvezhetjük, ugyanis a játék meglehetősen rövidre sikerült, gyakorlatilag egy délután alatt végig lehet játszani.

ZÁRÓ GONDOLAT

Összességében a Transofrmers: War for Cybertron jó játék, igazi akciójáték, mely végig pörgős, és kiváló látványvilágot tár a szemünk elé. Azonban hiányzik belőle az a többlet, ami az igazán emlékezetes játékok közé emelhetné.