Egy nagyon érdekes, az IndustryGamers-nek adott interjújában a Zynga vezető játéktervezője, Bryan Reynolds kifejtette, hogy az Xbox Live nem pálya a Farmville-nek.

A Farmville Facebook-os játék egyike a világ legnépszerűbb online játékának. Az Xbox Live pedig a világ egyik legnépszerűbb online videójáték hálózata. De lenne-e értelme a kettő házasításának? Nos, a Zynga vezető játék fejlesztője szerint egyáltalán nem.

Ami a közösségi játékban varázslatos az az, hogy az összes ismerősöm potenciálisan jelen van, és láthatja, amit csinálok, közzéteszek vagy szeretnék kifejezni.” – nyilatkozta Reynolds. “Az Xbox Live ehhez túl kicsi. “Ha csak a barátaimra gondolok, hányan rendelkeznek közülük Xbox 360-nal? Húsz, netalán 30 százalékuk lehet, hogy rendelkezik vele, de gyakorlatilag az ismerőseim 100%-a jelen van a Facebook-on, és 100%-uknak van mobiltelefonja, közülük talán 90%-nak van okostelefonja.

 “(…) Azaz, amikor arra gondolsz, hogy egy platform mennyire lehet közösségi..Ha készítenénk egy Xbox Live játékot, s most feledkezzünk meg arról, hogy a barátaim egy relatíve magas százaléka játszana vele, mert ez a foglalkozásom, azok száma, akik a közösségi játékban részt tudnának venni nagyon kicsi lenne, így a közösségi tőke, ami ebben rejlik nem lenne túl magas.” – zárta rövidre a témát Reynolds.

 Néhány szám, hogy érzékeltessük Reynolds mondanivalóját. 2010 februárjában az Xbox Live-nak 23 millió tagja volt, míg idén januárban a Facebook 600 millió taggal büszkélkedhetett, s a Farmville-nek tavaly szeptemberben 62 millió aktív felhasználója volt. Döbbenetes számok, az XBLA ehhez képest sajnos tényleg kispályás.