Tekintettel arra, hogy a Take-Two Interactive befektetőknek tartott sajtótájékoztatója is néma maradt a Grand Theft Auto V megjelenési dátumát illetően, egyre inkább megfogalmazódik bennem, hogy a játék bizony csak a következő generációval jön el.

Első olvasatra talán meredek feltételezés az, hogy a Rockstar gyakorlatilag mindenkit “átvágva” csak a következő generációs konzolokra jelenteti meg a régóta várt Grand Theft Auto V-t, azonban ha figyelembe vesszük a lenti árulkodó jeleket, akkor egyre inkább hiszem, hogy a fáma valójában erről szól.

Lassan egy évvel ezelőtt történt, hogy a Rockstar először leplezte le hivatalosan a GTA V-t, a rajongók remegő térdekkel nézték végig a játék első előzetesét. Csak néhány nap telt el, és a közösség vad találgatásokba kezdett a helyszínt, a főszereplőt, no és természetesen a megjelenési dátumot illetően.

Az egész sajtó hangos volt a rajongók észrevételeitől, mindenki azt vizionálta, hogy hamarosan kezébe veheti a várva várt játékot, s a megnövekedett adrenalintól elvakulva senki nem vette észre, hogy az első előzetes végén bizony nincs semmilyen platform megjelölve, márpedig ez ilyenkor szokás.

A Rockstar ezt követően hosszú némaságba burkolózott, melyet csak különböző elemzők találgatásai törtek meg, természetesen a rajongói pletykák csak tovább áradtak. Szinte mérget mert volna venni rá mindenki, hogy majd az idei E3-on egészen biztosan a Rockstar megmondja a tutit, s újabb előzetesek és információk kíséretében elárulja, hogy mikorra is várhatjuk a játékot. A bökkenő ebben az volt, hogy a Rockstar el sem ment a los angeles-i kiállításra.

Itt már kezdett gyanús lenni, az, hogy nemhogy a 2012-es megjelenési dátum, de lassan már a 2013-as is veszélyben van, hisz nincs is kiválóbb terep a hangzatos bejelentésre, mint az E3 expó. A keserű pirulát lenyelve azzal vigasztalódott mindenki, hogy majd a gamescom 2012 lehet az, ahol megnyugodhatnak a kedélyek, aztán gyorsan ki is derült, hogy márpedig nem így lesz.

Itt már elérkezettnek látta a Rockstar Games az időt, hogy bedobjon egy kis csalit: két képet posztoltak váratlanul a köztudatba, melyeket hamarosan még néhány követett. Lett tehát összesen egy előzetesünk, illetve nyolc darab képünk, fogalmunk arról, hogy mikor is jelenik meg a játék, továbbra sincs. A következő árulkodó jel, mely alátámaszthatja a next-gen megjelenést, a posztolt képek minősége: fejlesztői high-end PC ide vagy oda, a képek veszettül jól néznek ki ahhoz, hogy ilyen látvánnyal a mostani konzol generáció akár megközelítőleg is megbirkózzon.

S akkor jött a hír, hogy a szeptember 20-i befektetői rendezvényen a Take-Two Interctive biztosan nyilatkozik a játék ügyében. Dan Emerson beszélt a Borderlands 2-ről, a BioShock Infinite csúszásáról, csak éppen a Grand Theft Auto V nem került megemlítésre azzal kapcsolatban, hogy mikorra is várhatjuk. Ez pedig azt jelenti, hogy szinte kizárt dolog, hogy a 2013-as üzleti év végéig, azaz, 2013. április 30-ig a játék az üzletekbe kerülhessen.

Ha pedig ez így lesz, akkor a puzzle darabkáit a megfelelő helyre rakva olybá tűnik, hogy a fentiek közül semmi sem volt véletlen, s a Grand Theft Auto V a következő generációs konzolok (Xbox 720 és PlayStation 4) egyik nyitócíme lesz. Szintén korábbi információk alapján 2013 végére várják azt, hogy a Microsoft piacra dobja az új Xbox-ot, s figyelembe véve a vállalat eddigi exkluzivitásra vonatkozó szerződéseit, a nagy durranás az lehet, hogy ha a redmondiak lepaktáltak a Rockstar-ral.

Tekintettel arra, hogy egy ismeretlen platformot a vásárlók eleinte vonakodva vásárolnak meg, s az Xbox 360 a mai napig hihetetlenül sikeres és népszerű világszerte, mi más dobhatná fel exponenciálisan egy újonnan megjelent konzol eladásait, mint egy Grand Theft Auto V-bundle? A rajongók milliószámra özönlenének a boltokba, csak hogy megkaparinthassák a várva várt játékot, még olyan áron is, hogy ehhez meg kell venniük az új konzolt.

Mindenki jól jár, az új konzolnak szárnyalnak az eladásai, a Grand Theft Auto V egy soha nem látott játékélményt nyújt, a rajongók eldobják az agyukat…S ehhez nem kell mást tenni, mint bő másfél évig csak lebegtetni a projektet anélkül, hogy bármi konkrétumot is elárulnak a fejlesztők.

Mint ahogy ezt az elmúlt egy évben tették.

[UPDATE] A hozzászólások ennél a posztnál le lettek tiltva.