Tegnap este bemutatták Redmondban a Microsoft újgenerációs konzolját, az Xbox One-t, melyet élőben közvetítettünk nektek. Most, hogy a kedélyek lenyugodtak, íme a legfontosabb tények az új konzolról, nagyfelbontású képekkel.

A körítést elolvashatjátok a tegnapi közvetítésnél, íme, mi is lakozik az új konzolban.

Nyers erő

  • Egyedi AMD-chip 8 magos processzorral
  • 8 GB DDR3 RAM
  • 500 GB-os merevlemez
  • Blu-ray meghajtó
  • HDMI 1.4-es kimenet
  • WiFi Direct
  • USB 3.0
  • Három elkülönült 802.11n rádió
  • 1080p és 4K felbontás támogatása
  • 7.1-es térhangzás

 

Forma

Az Xbox One sokkal halkabb lesz, mint az elődje, ígérik a redmondiak. Méreteiről pontos információk nincsenek, de nagyobbnak tűnik a jelenlegi modellnél. Jelentős formaváltás történt, a konzol leginkább a 80-as évekbeli VHS magnókra hasonlít, magasabbnak és szélesebbnek tűnik az Xbox 360 Slim-nél, a 16:8-as képaránynak megfelelő formával.

Mozgásérzékelés felturbózva

A Kinect is erős ráncfelvarráson esett át, jelenleg 2GB/másodperc adatátviteli sebességre képes, s a végtagok egyensúlyát is érzékeli majd a játékokban. A konzolt minden eddiginél precízebben vezérelhetjük hangutasításokkal, azonban mozdulatokkal is, mint például a legyintés (tegnap ezt szépen demonstrálták). A Kinectben 1080p-s webkamera, és egy 250 ezer pixeles infra mélységérzékelő bújik meg.

TV

Az Xbox One gyakorlatilag egy televíziós set-top-boxként funkcionál, a kábelt direkt csatlakozhatjuk a konzolhoz. Természetesen jó ideig csak az Egyesült Államokban élvezhetik a televíziós funkciókat és szolgáltatásokat, később tervezik más kontinensre is kiterjeszteni. Számos, a televíziózáshoz kapcsolódó fícsörrel rendelkezik a konzol: hangvezérléses műsorújság, mozdulatokkal vezérelhető programmenedzselés, sőt, a Trending opcióval még azt is megnézhetjük, hogy az Xbox LIVE közössége épp mit néz, mely adások a legnépszerűbbek.

Xbox LIVE

Az Xbox LIVE mögé óriási infrastruktúrát pakoltak be a Microsoft szakemberei: jelenleg 15 ezer szerver támogatja a rendszert, a jövőben ez a szám 300 ezer lesz, ugyanis az Xbox One mindent felhőalapon kezel és tárol, legyen szó játékról, filmről, zenéről. A barátok köre maximum 1000-re növelhető. Az Xbox Dashboard csak minimálisan alakul át, kinézete nagyon hajaz a mostanira, azonban sokkal inkább testre szabható lesz, mint jelenleg.

Vezérlés

A konzol kontrollere is átalakult, azonban alapjaiban nem változott meg. A prezentáció közben elhangzott, hogy “játékosok tervezték játékosoknak”, s valóban, nagyon decens külsőt kapott. A vezérlőhöz több, mint 40 innovációt használtak fel.

Azok a bizonyos játékok

Ami a játékokat illeti, még sok a bizonytalanság. Nem kell megvárni azt, hogy egy játék teljesen befejezze a telepítést, már menet közben is játszható. A használt játékokkal kapcsolatos védelem sem került megerősítésre, azonban az biztos, hogy ha új profil alatt akarunk játszani egy megvásárolt játékkal, akkor azért fizetni kell majd. Természetesen a mentéseket a felhőbe küldi a rendszer. A játékok frissítése a háttérben zajlik majd, és azok indítása sokkal gyorsabbnak ígérkezik, mint jelenleg.

A fejlesztők döntik el, hogy szükség lesz-e állandó internetkapcsolatra a játékokhoz, így vélhetően vegyes lesz a felhozatal. Amennyiben egy fejlesztő ragaszkodik ehhez a funkcióhoz, akkor lehetősége lesz a játékot így elkészíteni. Az Xbox One nem lesz visszafelé kompatibilis az Xbox 360-nal, ennek oka pedig a nagyon eltérő architektúra.

Megjelenés és ár

Pontos megjelenési dátum még nincs, egészen biztos, hogy a karácsonyi szezon előtt már a boltokba kerül a konzol. Áráról csak találgatások vannak, a legtöbben 400 font körülre lövik be az Xbox One nyitóárát.