Néhány évvel ezelőtt a Microsoft már adott ki kormányt az Xbox 360-hoz, ám idén ősszel teljesen máshonnan közelítik meg a témát.

Az autós játékok rajongóit egy kis méretű, teljesen vezeték nélkül, kézben tartható kormány kiegészítővel csábítják. Ez az Xbox 360 Wireless Speed Wheel.

Igen nagy meglepetés követte az új kiegészítő bejelentését, hiszen a Speed Wheel láthatóan nem a hardcore közönségnek szól, hanem egy más piaci szegmenst fed le. Az Xbox 360 autós címeit komolyan űzők számára a német Fanatec cég kínálja az elérhető legprofibb Force Feedback kormányokat. Tesztalanyunk azonban más.

Az első benyomásom, amikor megláttam az új kormányt, az volt, hogy mennyire kicsi. Valóban, az új kütyü alacsonyabb, és alig szélesebb egy sztenderd DVD toknál, génjeiben inkább kontroller, mint kormány. Tervezése kitűnően illik a jelenlegi Xbox 360 palettába, fényes és recés fekete, valamint krómszínű betétjei egyszerre idézik a hagyományos irányítókat és a régi Microsoft kormány egyes elemeit.

Az új kormány működési elve, hogy beépített giroszkóp által érzékeli az elfordulás mértékét, így lehet kormányozni vele. Tisztázzuk: NEM kell hozzá Kinect, ez egy teljesen önjáró irányító, épp a mozgásérzékelő nélküli, de casual irányultságú felhasználóknak lehet jó választás. Elöl hagyományos d-pad és a tűzgombok, középen a megszokott Back, Guide, Start gombok helyezkednek el. Hátul vannak a ravaszok, a konzollal való párosítás gombja, valamint innen pattintható fel az elemtartó fedele. A két darab AA (ceruza)elem cseréje pofonegyszerű a döntött tárolóknak köszönhetően.

Kézbe véve az új kormányt megállapítható, hogy ez nem piaci bóvli. Összeszerelése, a gyártás minősége ugyanolyan, mint a hagyományos irányítóké. Nem hajlik, nem recseg, igen tartós érzés, és igen jó súlya is van, letörni persze senki keze nem fog. A tűzgombokat személy szerint túl kicsinek éreztem, a hátsó ravaszok azonban jó kövérek, és hosszú úton járnak, lehetővé téve a finom gáz/fék munkát, illetve eszünkbe juttatva az eredeti “kövér” Xbox irányítót. Az én nagy kezeimnek egy kicsit rövidek a kormány szarvai, érezhetően a kisebb kezű, fiatalabb közönséget tartották szem előtt a dizájnerek.

További érdekesség, hogy a kormány (az irányítókhoz hasonlóan) képes a rezgésre, ráadásul ekkor a két szarv tetején lévő műanyag gyűrűk zölden felvillannak (például azon az oldalon, ahol kerékvető van). Az viszont mindenképp hátrány, hogy az LB, RB gombok hiányoznak, emiatt a legtöbb játék gombkiosztása automatikusan módosul, illetve esetenként néhány funkció egyáltalán nem lesz elérhető.

De milyen a játékélmény? Megmondom őszintén, teljes mértékben szkeptikus voltam, de a meglepő az, hogy ez a dolog működik. Pontosan annyira precíz és gyors, mint egy analóg kar (ne feledjük, ez nem Kinect!), szinte nincs lag, és valóban, meglepően pontosan lehet vele irányítani bármit.

Kipróbáltam árkád és szimulátor jellegű játékokkal is, és mindegyiknél megállta a helyét, igazán jópofa, szórakoztató formában. A kormányt nem kell mereven előre, a levegőben tartani. Nyugodtan letámaszthatjuk a combunkra ülés közben, csak tekergetni kell a kormányzáshoz, de teljesen mindegy, milyen testhelyzetben. Kipróbáltam, és a kormány még vízszintesen tartva is érzékelte az elfordulást.

Mindez természetesen nem helyettesít egy valódi, hardcore kormányberendezést, de a Kinect-es légkormányzásnál jobb élményt nyújt, nem utolsó sorban azért, mert ez sokkal precízebb, és minden autós játékkal kompatibilis. Egyszerre hosszú időn át nem igazán használható. Nem azért, mert fárasztó lenne, hanem mert nem arra találták ki.

Igazán versenyképes, komoly játékra ott a kontroller, vagy a drágább kormányok. A Wireless Speed Wheel azonban egy nagyon igényes, jól megtervezett kiegészítő azok számára, akik nem vetik meg az autós játékok poénosabb oldalát, illetve ahol kicsik vannak a háznál, ezt sokkal jobban fogják élvezni. Nem ajánlható tehát mindenkinek, de akinek szól, az jó vásárt csinál vele.

[forrás: xbox.hu]